Om Frk Glutenfri

Mit navn er Emilie Simonsen og jeg fik i januar 2014 konstateret diagnosen cøliaki.

Inden jeg fik diagnosen havde jeg i mange år døjet meget med træthed, men da jeg ikke vidste at man kunne have problemer med gluten og følgerne heraf, havde jeg ikke på noget tidspunkt overvejet at problemet kunne være relateret til cøliaki. Min mistanke lå i at jeg måtte mangle nogle vitaminer, men blodprøver viste at det ikke var tilfældet. Fra jeg var teenager og indtil jeg fik sygdommen konstateret, havde jeg døjet med kraftig mavepine, men havde aldrig overvejet at der kunne være en sammenhæng med gluten, da det var meget sporadisk og der var ikke var et egentligt mønster bag mavepinen.

Min kæreste fortæller mig i efteråret 2013 om en kammerat som havde en mistanke om at han havde cøliaki, og ud fra de symptomer han havde og døjede med (træthed og manglende energi, oppustet efter måltider, problemer med at holde vægten og til tider mavepine), så kunne jeg ikke lade være med at tænke på om det mon kunne være det jeg selv havde. Jeg gik derfor til lægen, og bad om at blive testet for cøliaki. Efter en uge ringede jeg til lægen for at få svar på blodprøven, og fik besked om at blodprøven havde vist forhøjet transglutaminase, og at jeg derfor skulle have foretaget en biopsi som ville kunne be- eller afkræfte om der decideret var tale om cøliaki. Jeg havde på det tidspunkt ikke sat mig så meget ind i hvad cøliaki var, og hvad en egentlig diagnose ville betyde, for en hurtigt søgning på nettet gav mig indtryk af at dette ville være meget kompliceret og vanskeligt. Op til at selve biopsien skulle foretages skulle jeg provokere maven så meget som muligt, og derfor indtage en masse gluten. Jeg valgte at få foretaget undersøgelsen uden bedøvelse eller beroligende midler, og ved til en anden gang at det skal jeg ikke gøre, og vil helt klart anbefale alle at få noget som hjælper en til at slappe af ved sådan en type undersøgelse.

Summasumarum, så viste biopsien b.la. at mine fimrehår i tarmen var beskadiget og jeg fik altså diagnosen cøliaki.

Jeg kan huske at jeg syntes det var utrolig uoverskueligt i den efterfølgende periode, og var så frustreret hver gang jeg skulle handle over at jeg ikke kunne finde ud af hvad jeg måtte få og hvad jeg skulle holde mig fra – og i den forbindelse hvilke alternativer der så var. Jeg fandt dog stor hjælp i den pjece som Sundhedsstyrrelsen har udgivet, ser her, hvor der findes et leksikon over alle de fødevarer man skal undgå og dem som man med cøliaki gerne må spise. Jeg følger denne vejledning efter råd fra min læge på sygehuset, og spiser derfor spor af gluten, hvilket der derfor også kan være i opskrifterne her på bloggen.

Jeg prioriterer at mine opskrifter er forholdsvis simple og at de indeholder så få forskellige typer mel som muligt, og lader mig derfor ikke begrænse af fx færdige glutenfrie melblandinger. Jeg forsøger så vidt muligt at leve sundt til hverdag, men er ikke fedtforskrækket og har også en stor kærlighed for kager og søde sager. Jeg bruger gerne min fritid på mere omfattende måltider når tiden tillader det, og bloggen vil derfor indeholde både opskrifter på hverdagsretter, gæstemad og en hel del søde sager. Foruden dette vil jeg også dele forskellige glutenfrie oplevelser.

Skulle der være spørgsmål eller kommentarer, så modtages disse meget gerne via kontaktformularen eller i forbindelse med de enkelte opskrifter.

Rigtig god fornøjelse